Juna Koro eszperantó műhely Zalaegerszeg--Juna Koro Esperanto-metiejo Zalaegerszeg
JUNA KORO
 
Hasznos infók
 
Linkek-Ligiloj
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Gondolatok a klubról

Miért jó a Juna Koro Eszperantó Klub tagja lenni?

 

1972 óta működik Zalaegerszegen eszperantó klub Juna Koro néven. Ide azok járnak, akik szeretnének valamit tenni azért, hogy a nyelvet minél többen megismerjék. Itt mindenki sokat beszél. Hangzavar, káosz gyakran előfordul. Leginkább magyarul folyik a vita, mert sok a barátnő, barát, ismerős, akiket ugyan érdekel a társaság, (vagy lehet, hogy inkább csak a vacsora a Pitvar Vendéglőben, ami a törzshelyünk a klub után), de a nyelvet csak kissé beszélik.

 

Vaszkó Katalin írásai:

 Péntekesti "Tyúkapó"

 

Igen, ilyen is létezik, még ha ilyenről senki sem hallott, akkor is. Tyúkapó minden péntek este tárt karokkal, pardon! szárnyakkal várja csibéit. Sok csibéje van, akik minden péntek este szárnyai alatt melengetik terveiket, dicsekednek sikereikkel, vagy éppen elcsipogják bánatukat. Ő egyformán szárnyai alatt szereti érezni a csibék szívdobogását, hiszen többségüket ő nevelte fel. Tanítgatta őket, na nemcsak az anyanyelvre azaz: apanyelvre és nemcsak magyarra, hanem a nemzetközi nyelvre, az Eszperantóra is. Néhányuk még több nyelvet beszél, így talán érthető, hogy mindegyiknek jó "beszélőkéje" van és mégis Tyúkapó - bár ő is szeret beszélni - a csibék között alig jut szóhoz. Vannak, akik már nem is annyira csibék, hanem "jércék", "pipik", "kiskakasok" sőt "tyúkok" és "nagykakasok". Tyúkapónak óriási szárnyai vannak.

Csip-csip-csip:

-Most én beszélek! Hadd mondjam el! Hadd fejezzem be! Csend legyen! Mindig te beszélsz! De beleszóltál! De ahol én voltam! Te azt nem láttad! Én hallottam! Nekem meg megírták!

Tényleg kiadták? Mennyiért? Én is ki tudtam volna adni, ha "Csicseri" lefordítja időben! Ezer példányban nem érdemes kinyomtatni! Ötszázban szokták! De én szerzek szponzort! Én már szereztem!

Olvasd el ezt a cikket! Láttad a fényképeket? Kit-kat Gyurinál csináltattam. Mindig mondtam, hogy nálunk a legjobb a kikészítés! Még mindig nem vetted meg a számítógépet? Azt nem, de Csicseri már megszerezte az asztalt!

Te sohasem jössz sehová! Téged csak a kaja érdekel.

Hallottad Bertilo nyelvtani előadását, ő azt mondta, ..

Még mindig nem küldted el az aliĝilo-t? Nyugi, nem késünk ki! Csőr Tilla tegye fel az Internetre!

Nem lesz elég a benzin!

Bemutatom a svéd barátnőmet! ….!

Nem is úgy kell kifejezni! Én úgy fordítanám:….De jól fordította Tele van hibával, ilyet nem lehet kiadni! Jó az csak ki kell javítani! Nem jó mert, El kell készülnie a cikknek! Csiperke átnézi a magyar nyelvű szöveget, Csicseri az eszperantó nyelvűt.

Tudor-Kukor válaszolná a HVG-nek?

Hiányzik a jó tankönyv. Nem igaz! Van, a Baghy Gyulától ! De az nem modern! Tyúkapóé is jó!

Nem jött el segíteni, pedig megígérte!

Meghívott a horvát barátom! Láttad a berlini prospektusaimat?

A börzsönyi szemináriumon csuda klassz volt!

Szétfőtt a krumpli a gulyásban.

A horvátok kongresszusán kerti ünnepség is volt! Az a sült malac?! Beszéltem a horvát tv-ben és a szomszéd felismert. Unalmában nézhette a horvát tévét!

A váci ifjúsági találkozón Kotkoda kisebbik lánya eltekergett a városban. Nem kell félteni, Prágában is eltekergett, ja aki már 8 éves korában 3 nyelven beszél!

A kerekasztal konferenciánkra remélhetőleg minden magyarországi eszperantó klubból érkeznek résztvevők. Talán még külföldről is, hiszen a kiállításunkat is megnézték a szlovének! Hát mikor Lendváig bicikliztünk?

Mikor hozod már vissza az Ember Tragédiáját? Tudod mostanában nem adják ki eszperantóul, nekem az hatalmas érték! Majd én kiadom! Ki ad rá pénzt?

Megmutatod a video-felvételeket az Alpok -Adria találkozóról?

Ki válaszol az ukrán fiúnak?

Meg kell szereznem a számítógépes eszperantó nyelvű szakszótárt!

Kukori, beérik a kukorica a piknikre? Hány kiló húst!? Ki van használva az Eszperantó Dómó? Valaki segítsen kitakarítani, jön egy csapat olasz! Nálam is van két hely!

Igen virág is lesz a pavilonban, az Európa Napon! Majd én szerzek. Csak mű?

Csipike behozta a kisbabáját. Ugye már beszél eszperantóul? Igen, most a Hamletet olvassa.

Csilike tényleg megnyerte a szavalóversenyt

Halló! Csak 15-en mennénk. Cápauszony leves van?

Kevély Mester levelező nyelvoktatását már 290-en kezdték el! Taréj-Paréj főiskoláján is tanít! És képzeljétek Taréj-Paréj a legszorgalmasabb. Hát én is beültem a tanítványok közé. De Akarenko meg már 120 eszperantistát nevelt ki! Azok nemcsak elkezdték a tanfolyamot, hanem be is fejezték! Hol vannak a tanítványaid Akarenko? Letették a középfokút?!. Én a jövő hónapban a felsőfokút. Nekem már megvan. A Pedagógiai Konferencián ott voltam, hallottam…

Persze hogy Tyúkapótól vettem a borítékokat. Naná, hogy nagyobb az embléma a nagyobb borítékon! Nem volt semmi házilag elkészíteni! Tyúkapó tankönyve az egész világot meg fogja hódítani! Akarenko szerint főleg ha nem cérnával fűzi össze!

Tyúkapó: Kot, kot, abetyármindenit! kukurikúúú, úgy van. Príma! Kot kot nagyszerű ötlet! Ezt jól kitaláltad! Kukurikúúúú. Dehogynem! Megcsináljuk. Megyünk, segítünk! Dehogy haragszik rád! Csak szomorú! Akarenkó is akar valamit, őt is meg kell érteni! Csak sorban! Csibikék! Ügyes! Hallgassuk meg Tudor Kukort is! Kot-kot…Majd én elintézem kot-kot.kot. Kukurikúúúúú!

 

 

Postkluba dialogo

 

-Honnan ilyen későn Szépasszony?

-Egy taxisofőr ne azt kérdezze, honnan jön az utazni szándékozó, hanem "hová vihetem a hölgyet?" 

-Miért, nem tetszik magának a "szépasszony " titulus?

-Ne szórakozzon velem, mert hívok másik taxit!

-Ne csinálja, maga tényleg szép! Mitől ilyen jókedvű?

-Olyan társaságból jövök.

-Milyenből?

-Egy klubból.

-Itt a vasútállomás körül miféle klub lehet?

-Olyan, ahol egyfajta nyelvvel foglalkozunk.

-Ja, angollal?!

-Nem egy nemzetközi nyelvvel.

-Mér az nem az?

-Nem, az világnyelv.

-Jajj kisanyám, mér töltöd ilyennel a drága idődet?

-Az időm tényleg drága, de nem vagyok "kisanyám", és ez az elfoglaltság számomra örömet okoz, az emberiségnek pedig csak hasznára válik.

-Én nagyobb örömet is tudnék neked - magának- szerezni. De úgy látom itt egy művelt nővel akadtam össze. Jó az az angol.!

-Nem angol! Eszperantó!

-Eszperantó, az meg mi?

-Mondtam már, hogy egy nemzetközi nyelv.

-Nyelv? És te azt beszéled?

-Hát persze.

-De hol, kivel? Van olyan ország?

-Van. A képzeletben. Rengeteg barátom van az egész világon, minden országban akadnak jónéhányan akik, beszélik ezt a nyelvet.

-És kijársz hozzájuk? Sokba van az manapság. Mást is lehetne azon a pénzen venni!

-Nem kerül sokba, mert mindenütt olcsó és többségében ingyenes szállás, sőt a jobb ismerősöknél " terülj asztalkám" is vár a vendégre.

-És hozzád is jönnek? És vadidegen embereket befogadsz a lakásodba?

-Igen jönnek, de senki sem vadidegen. Ők is beszélik ezt a nyelvet és meg kell, hogy mondjam, aki ezt a nyelvet megtanulta, az az ember már magába szívta a zamenhofi eszmét, hogy "mindannyian testvérek vagyunk" és a testvérében megbízik az ember, nem?

-És ezt a nyelvet tanítják is valamelyik iskolában?

-Igen néhány általános iskolában, középiskolában, de az egyetemeken van külön Eszperantó szak. Lehet belőle állami nyelvvizsgát tenni bárkinek.

-Na, én mindig hadilábon álltam a nyelvekkel. Valahogy nincs nyelvérzékem.

-Ahhoz képest elég jól elsajátította ezt az alvilági nyelvet, a szókincse is eléggé "választékos". Talán mégsem a nyelvérzék hiányzik, hanem az érdeklődés és a szorgalom.

-Ugyan, kisanyám hogyan tudnék én eszperantósan beszélni, mikor még az oroszt se tudtam megtanulni!

-De hiszen ez sokkal könnyebb. Ezt egy mesterséges nyelvként hozta létre Ludoviko Zamenhof varsói szemészorvos több mint 100 éve. Azóta a nyelv életre kelt, használjuk, így fejlődik is.

-Ja, ez egy kitalált nyelv? Akkor ezzel nem sokra lehet menni! Biztos még szerelmet vallani sem lehet!

-Téved! Az eszperantó társadalomnak van irodalma, aki eljut arra a szintre, hogy már regényeket és verseket tud olvasni eszperantó nyelven, az biztosan szerelmet is tud vallani. Sőt én távoli - brazil, lengyel, finn - barátnőimmel nagyon mély lelki dolgokat is meg tudok beszélni. Ők nem mondják vissza a szomszédasszonynak.

-Mondjon valamit nekem eszperantóul!

-Mit mondjak, felszólításra nem szeretek és nem tudok megnyilatkozni, még magyarul sem.

-Mondja például: Tetszel nekem "szépasszony," szép szemed van, az egész világot látom benne! Imádom a kedves arcocskádat!

-En ordo. /Rendben!/ Plaĉas al mi "sinjorino belulino", vi havas belajn okulojn, mi vidas en ili la tutan mondon! Mi amegas vian ĉarman vizaĝeton!

-Na, hogy tetszett?

-Tetszett, sinjorino eszperantó! Máskor is hazahozhatom?

-Ha ez Önnek örömet okoz!

 

EGY HÓNAP MÚLVA

 -Kezcsók, szépasszony! Pardon, sinjorino belulino! Még mindig abba a szektába jár?

- Nem szekta!

EGY ÉV MÚLVA

-Halló! Belulinó, hová vigyem az osztrák nyelvészprofesszort? Ja, a Józsinál lesz elszállásolva?

-Halló, belulinó! Mecsoda olasz csajócát szállítok! Irigylem Tibort, a vendéglátóját! Képzeld, meg tudtam dicsérni eszperantóul!

-Jajj drágám, mennyire hiányoztál, amíg a világkongresszuson voltál! Ugye jövőre én is mehetek veled?!

HÁROM ÉV MÚLVA

 

     -Ho mia karulino! /Óh drágám!/ Ki vigyázzon az "etulino"-ra / a csemeténkre/ amíg távol leszünk?

-Ki? Mivel sem nagymama, sem nagypapa, sem nagynéni, sem pénzünk "vartistino"-ra (nevelőnőre) és mert neki is csak hasznára válik, ha minél hamarabb nyelvi környezetbe kerül, így természetesen ő is részt vesz velünk az ifjúsági világkongresszuson. Más is hozza a gyermekét. 

 

A kongresszusi ebédlőben 

-Kion vi deziras trinki mia filineto? (Mit szeretnél inni kislányom?) Lakton aŭ teon?

-Tejet!

-Lakton aŭ teon?

-Lakton.

-Ĉu vi amas min?(Szeretsz?)

-Mi amegas vin, mia paĉjo! (Imádlak apucikám!)

 

(vége)

 

®Katarina

 

 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?